كيست دهان؛ علائم و راهكار هاي درمان آن
كيست دهان چيست؟ علائم و راهكار هاي درمان آن چگونه است؟ با مجله سلامتي دلتا همراه باشيد.
كيست دهان چيست؟ درمان خانگي كيست دهان چگونه است؟ بعد از سرطان دهان نوبت به كيست دهان ميرسد كه البته ميتواند دهان، دندان و لثه ها را درگير كند. درباره كيست دهان، علائم و راهكار هاي درمان آن چه ميدانيد؟ آيا اين بيماري خطرناك است؟ با مجله دلتا همراه باشيد.
كيست دهان چيست؟
كيست عفوني دهان برآمدگي هاي كوچكي است كه داخل و اطراف دهان را احاطه ميكند. كيست عفوني دهان كيسه هاي بافتي حاوي مايع هستند كه اين مواد از برخي عناصر شفاف به نام سرم خون ساخته شدهاند. معمولا مايعات داخل اين كيست ها استريل هستند. البته ممكن است اين كيست ها چركي شوند و آبسه كنند كه در اين صورت درمان آن ها هم كمي سخت تر است.
انواع كيست دهان
كيست هاي عفوني دهان هم مثل هر بيماري ديگري انواع مختلفي دارند كه بافت هاي دهان، لثه، لب، زبان و دندان ها را با مشكل مواجه ميكنند. انواع شايع كيست دهان و دندان:
كيست پري آپيكال يا كيست راديكولار ( كيست دندان )
اين نوع كيست دهان بيشتر از همه دندان ها را درگير ميكند، علت تشكيل آن عفونت درمان نشده پالپ دندان و از بين رفتن عصب دندان ها است.
كيست دنتي ژروس و كيست ادنتوژنيك ( كيست داخل لپ )
اين كيست دهان در اطراف تاج دندان عقل شكل ميگيرد كه در موارد حاد و پيشرفته با سرطان دهان همراه است، در اين نوع كيست دهاني، تورم در آرواره فك ديده ميشود اگر اين نوع كيست داخلي درمان نشود، آسيب جدي به فك و دندان ها ميزند.
كيست موكوسل ( كيست مخاطي دهان )
اين نوع كيست بافت هاي نرم دهان مثل زبان، قسمت دروني گونه و لب ها را تحت تأثير قرار ميدهد. اين كيست ها معمولا به دليل سوزش و آسيب بافتي ايجاد ميشوند، البته بر خلاف ديگر كيست هاي دهان اين كيست ها خود به خود از بين ميروند البته اين مورد درباره كيست سقف دهان و لثه سخت تر قابل درمان است.
علت كيست دهان
از شايع ترين علت هاي ابتلا به كيست دهان عفونت ها و آلوده شدن پالپ دندان ها است كه در انتهاي ريشه دندان و داخل استخوان ها ايجاد ميشود كه البته با روش هاي دارويي و خانگي قابل كنترل و درمان است.
تشخيص كيست دهان
بهتر است براي اطمينان بيشتر، اول از همه علائم كيست دهان و دندان را در نظر داشته باشيد، همانطور كه گفتيم، اين كيست ها ميتوانند در اطراف لب ها، دهان، دندان و لثه ها ايجاد شوند، معمولا پزشك اول از همه علائم آنها را در نظر ميگيرد؛ مثلا كيست هاي عفوني دندان دردناك، قرمز و متورم هستند و كيستي كه داخل مخاط دهان ايجاد شود هم به صورت زخم و تاول خود را نشان ميدهد.
اگر شما كيست دهان و علائم اوليه آن را داشته باشيد، يك سونوگرافي ساده همه چيز را مشخص ميكند البته اگر عفونت دهان شما به دندان ها هم سرايت كرده باشد، مراجعه به دندانپزشك بسيار ضروري است. در موارد خاص تر، ليزر درماني، سرما درماني يا تزريق كورتيكواستروئيد داخل كيست هم ميتواند بسيار مؤثر باشد.
درمان خانگي كيست دهان و دندان
كيست دهان و بخش هاي مرتبط با آن قابل درمان است. البته در اين ميان، درمان كيست لثه و دندان مدت زمان بيشتري طول ميكشد كه البته خيلي سريع بايد جلوي پيشرفت آن گرفته شود تا عفوني و بزرگ نشوند.
درمان كيست دهان و دندان با آب نمك
نمك يك ماده طبيعي ضد التهاب است، شما ميتوانيد از اين ماده به عنوان يك دهانشويه طبيعي استفاده كنيد تا زخم هاي لثه، روي لب و دندان ها خيلي زود برطرف شوند. براي اين منظور، نصف قاشق غذاخوري نمك را در يك فنجان آب گرم بريزيد و روزانه سه مرتبه به عنوان دهانشويه طبيعي از آن استفاده كنيد.
عسل ؛ بهترين دارو براي كيست دهان
عسل يكي از بهترين گزينه ها براي درمان موكوسل ( زخم دهاني و لب ها ) است؛ زيرا اين ماده طبيعي خاصيت ضد التهابي دارد كه به تكسين تورم ناشي از كيست دهان كمك ميكند. براي درمان كيست دهان، يك قاشق چايخوري عسل را با پودر زردچوبه مخلوط كنيد و اين تركيب را روي محل زخم بماليد؛ پس از ۲۰ دقيقه محل زخم و كيست را با آب ولرم بشوييد. انجام اين كار، سه مرتبه در روز الزامي است.
درمان كيست با يخ
يخ ميتواند التهاب، درد و سوزش ناشي از اين نوع كيست ها را التيام ببخشد و كيست هاي بزرگ دهاني را برطرف كند. براي اين منظور، ميتوانيد از يك كمپرس سرد در ناحيه ملتهب استفاده كنيد تا تورم و درد كاهش پيدا كند.
گليسيرين
گليسيرين يكي ديگر از روش هاي درماني مؤثر براي كيست دهان يا موكوسل ( زخم لب و دهان ) است؛ زيرا با خاصيت ضد عفوني كه دارد با ميكروب ها مبارزه ميكند. براي درمان كيست و تومور هاي دهاني، مقداري گليسيرين گياهي را روي محل آسيب ديده قرار دهيد و اجازه دهيد تا جذب شود، سپس آن را با آب سرد بشوييد، اين كار را چهار بار در روز تكرار كنيد. البته از اين ماده به عنوان يك دهانشويه طبيعي هم ميتوانيد استفاده كنيد.
چاي كيسه اي مرطوب
يك چاي كيسه اي مرطوب ميتواند شما را از شر كيست دهان و دندان نجات دهد. براي درمان زخم هاي لب و دهان ميتوانيد از چاي كيسه اي استفاده كنيد؛ چون اين ماده حاوي اسيد تانيك است كه التهاب زخم ها را كاهش ميدهد.
براي اين منظور، يك فنجان چاي كيسه اي درست كنيد، سپس آن را به مدت نيم ساعت درون فريزر قرار دهيد. اين تركيب و محلول طبيعي را يك ربع در محل زخم قرار دهيد تا كيست مخاطي از بين برود.
آلوئه ورا
آلوئه ورا يك درمان مناسب براي كيست مخاطي و عفوني دهان است؛ چون خواص ضد التهابي زيادي دارد كه به كاهش درد و تورم ناشي از تومور ها كمك ميكند. استخراج ژل از برگ آلوئه ورا و ماليدن آن روي منطقه آسيبديده و شستن آن با آب ولرم ميتواند به درمان كيست دهان و زخم لب ها كمك ميكند.
زردچوبه
زردچوبه خواص ضد باكتري و ضد التهابي قوي دارد كه ميتواند براي درمان كيست دهان و دندان بسيار مؤثر باشد. از مخلوط يك قاشق چايخوري زردچوبه با مقداري شير، خميري به دست ميآيد كه گذاشتن آن روي زخم ها بسيار تسكيندهنده است البته براي جلوگيري از بزرگ شدن كيست هاي دهاني ميتوانيد از آب زرد چوبه هم استفاده كنيد.
روغن كرچك
روغن كرچك يكي ديگر از دارو هاي خانگي مؤثر و طبيعي براي درمان كيست دهان است؛ چون خاصيت ضد التهابي قوي دارد كه ميتواند سوزش و تورم در ناحيه آسيبديده را كاهش دهد. استفاده از تركيب جادويي روغن كرچك و عسل و ماليدن آن روي زخم ها به صورت سه بار در روز ميتواند به كوچك شدن كيست هاي دهان و دندان كمك كند.
ريشه شيرين بيان
ريشه شيرين بيان هم خاصيت ضد التهاب و تكسيندهنده طبيعي دارد، يك قاشق غذاخوري پودر ريشه شيرين بيان را در دو فنجان آب گرم بريزيد تا خيس بخورد. با استفاده از اين محلول، دهان خود را چند بار در روز شستشو دهيد تا زخم هاي آن بهبود پيدا كند.
به پايان يك مطلب سلامتي ديگر رسيديم، نگران كيست دهان و دندان خود نباشيد، اگر اين تومور ها و زخم هاي پوستي كه معمولا روي لب ها ظاهر ميشوند شما را كلافه كردهاند، اين راهكار هاي درماني ساده و خانگي را امتحان كنيد.
برچسب: بيماري، تغذيه، سلامتي، درمان، مجله دلتا،
ادامه مطلب